vrijdag 28 januari 2011

Ons schoolsysteem

Er is heel wat mis met het huidige onderwijs systeem. Maar dat is ook niet heel erg gek als je bedenkt dat het is vorm gegeven tijdens de verlichting en sindsdien heel wat kleinere aan passingen heeft gehad maar nooit écht op de schop is genomen. We zitten nog steeds in de banken, moeten nog steeds rijtjes stampen met nutteloze kennis. Scholen zijn opgezet als fabrieken, je stroomt in, volgt een aantal stappen in het ontwikkelingsproces en als alles goed gaat en niks kortsluiting maakt kom je er uiteindelijk uit met alle verplichte kennis in je hoofd en een diploma. Er is, binnen het lesprogramma, geen of nauwelijks ruimte om je eigen talenten te ontwikkelen of, bijna nog belangrijker, divergent te denken. Er is 1 antwoord mogelijk, dat staat op de achterkant en je mag vooral niet kijken!


Wat moet er dan veranderen? We moeten naar een schoolsysteem waar er plaats is voor het individu om zijn eigen talenten te ontwikkelen, om de weg te gaan die voor hem het beste is. De maatschappij heeft zich zo ontwikkelt dat kennis hebben niet meer genoeg is. Iedere leek kan op wikipedia opzoeken wat quantumfysica is of hoe de geschiedenis van Nerdeland verliep.


Dat kennis moet verdwijnen, dat beweer ik niet, maar dat de focus ergens anders zou moeten liggen wel.


Dat papiertje, of er nu tl, havo of vwo op staat, is geen garantie meer voor een baan. De bedrijfswereld is opzoek naar mensen die meer te bieden hebben. Het onderwijs moet daar op inspelen, meer focussen op talent en minder op kennis.


Help die leerlingen nu om zich als unieke arbeidskrachten te ontwikkelen in plaats van ze allemaal door de zelfde fabriek te sturen waar ze allemaal hetzelfde leren en er allemaal het zelfde uitkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten